6 tips voor uw eetkamerverlichting

6 tips voor het kiezen van de juiste eetkamerverlichting

Uitnodigend, gezellig en gastvrij, dat is wat de verlichting boven de eettafel moet uitstralen. De eettafel staat tegenwoordig bij velen in de huiskamer. De eettafel is niet alleen de plek waar heerlijk aan gegeten wordt, maar waar doorgaans bijvoorbeeld ook een krantje aan gelezen wordt. Voor welk specifiek doeleinde u de eettafel ook gebruikt, het is van belang om eetkamerverlichting te kiezen die toegankelijk is voor elke situatie. Omdat wij u graag helpen bij het kiezen van de juiste eetkamerverlichting geven wij u enkele tips, zodat u de perfecte sfeer kunt creëren aan uw eettafel.

1. Be creative

Ga voor de creatieve oplossing! De eettafel staat vaak in de woonkamer en is dus, net als uw meubilair, belangrijk voor het design van de kamer. Zorg dat de verlichting hier ook op aansluit. Denk na over textuur, design, kleur en probeer vooral breed te denken. Ga voor creatieve oplossingen! Zo is een klassiek model in een strakke kamer of een strak model in een klassiek design een leuke oplossing.

verlichting uit het assortiment

2. Onderzoek de mogelijkheden

Onderzoek welke mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van eetkamerverlichting. Op het internet heeft u keuze uit een enorm aanbod aan verschillende designs. Bekijk eerst goed wat er allemaal aangeboden wordt voordat u uw keuze maakt. Op deze manier heeft u de grootste kans om de perfecte eetkamerverlichting te vinden voor uw situatie.

3. De juiste hoogte voor uw lamp

Hoe hoog hoort de lamp eigenlijk te hangen? Als vuistregel wordt er een afstand van 70 cm tot 85 cm aangehouden tussen de onderkant van de lamp en de tafel. Mocht u een hoog plafond hebben dan kan de afstand vergroot worden tot zo’n 100 cm. Met het op de juiste hoogte instellen van de verlichting zorgt u ervoor dat het licht goed verspreid wordt over de tafel en dat u niet het risico loopt dat u uw tafelgenoten niet kan zien doordat de lamp in de weg hangt of dat het licht te fel is. Heeft u een verstelbare lamp, dan kunt u altijd spelen met de hoogte. Kies de hoogte die u het prettigst vindt. Dit kan per situatie verschillen.

verlichting boven de tafel

4. Welk formaat lamp?

Houd bij het kiezen van het formaat lamp rekening met de ruimte van de eetkamer. Een grote hanglamp komt beter tot zijn recht in een grote, hoge ruimte en is meer in verhouding met de rest van de meubels. In een kleine ruimte kan een grote lamp de kamer kleiner doen lijken en dat wilt u eigenlijk zoveel mogelijk voorkomen. Andersom geldt ook dat een kleine lamp in een grote ruimte er vaak voor zorgt dat deze opgeslokt wordt door de ruimte. Zorg er dus voor dat het formaat lamp in balans is met de ruimte.

5. Hoeveel licht heeft u nodig?

Hoeveel licht u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van de eetkamer. Heeft u een grote eetkamer, dan is één lamp vaak niet genoeg. Kies in dat geval voor meerdere lampen of één grote lamp met enkele kleine lampen erbij. Indien u meerdere lampen nodig heeft, bedenk hiervoor een creatieve oplossing.

6. Veelzijdigheid van de dimmer

Het gebruiken van een dimmer is ideaal voor uw eetkamerverlichting. Zo kunt u de hoeveelheid licht precies afstemmen op de situatie. Voor een romantisch etentje heeft u wellicht behoefte aan iets minder licht dan wanneer u gezellig met vrienden of uw gezinnetje aan het eten bent. Kortom, de ideale manier om uw eetkamer van de juiste hoeveelheid licht te voorzien.

mooie verlichting tijdens romantische avond