laminaat leggen

Laminaat leggen: hoe doet u dat?

Laminaat leggen kan een ingewikkelde klus zijn. Bij Woninginrichting Wachtmeester kunt u daarom uw laminaat professioneel laten leggen. Kiest u ervoor om zelf uw laminaat te leggen? Met deze blog geven wij u tips en tricks voor het leggen van laminaat. Wilt u toch liever dat een professional uw laminaat komt leggen? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact
Stap 1: legrichting bepalen
Stap 2: afstand en isolatie
Stap 3: afmeten en zagen
Stap 4:
de afwerking

Voorbereiding

  • Koop altijd meer laminaat dan u uitgerekend heeft nodig te hebben. Er is altijd een zaagverlies van ongeveer 10%.
  • Zorg dat het laminaat ten minste 48 uur in de desbetreffende kamer heeft gelegen om te acclimatiseren. Dit voorkomt dat het laminaat krom gaat trekken.
  • Zorg dat u alle benodigdheden en gereedschappen in huis heeft.
  • Wanneer u geen goede ondervloer heeft is het ten zeerste aan te bevelen er eentje aan te leggen. Een ondervloer zorgt voor goede isolatie, heeft een geluiddempend vermogen en zorgt ervoor dat de vloer geëgaliseerd wordt.
  • Vergeet de plinten niet aan te schaffen!

Stap 1. Legrichting

Het is belangrijk dat u bedenkt in welke richting u het laminaat legt. Over het algemeen geldt:

Smalle kamers
Bij smalle kamers is het de beste optie om de vloer horizontaal te leggen. Hierdoor lijkt het alsof de kamer breder is. Wanneer u de vloer verticaal legt, legt dit accent op de smalte van de kamer.

Brede kamers
Bij brede kamers kunt u het laminaat het beste verticaal leggen. Dit zorgt ervoor dat de kamer langer oogt. Wanneer u laminaat in een brede kamer horizontaal legt, legt dit accent op de breedte van de kamer in plaats van op de lengte.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om laminaat te leggen in een patroon, zoals een visgraatpatroon, elleboogpatroon of een blokpatroon, maar het is aangeraden om dit door professionals te laten doen vanwege de moeilijkheidsgraad van de klus.

Smalle kamer

Smalle kamer

Brede kamer

Brede kamer

Stap 2. Afstandhouders en isolerende ondervloer

Als u heeft bepaald welke vloerisolatie het beste bij u past, legt u dit als eerste neer. Erbovenop komt namelijk de laminaatvloer. Wanneer u beschikt over een kruipruimte, kunt u ervoor kiezen om de ondergrond van de vloer te isoleren.

Als u heeft bedacht in welke richting en in welk patroon u de vloer wilt leggen, gebruik dan zogenaamde afstandhouders om te zorgen dat er ruimte tussen de muur en het laminaat ligt. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u deze ruimte nog zal zien: er komen plinten overheen.

laminaat leggen

Tip

Heeft u te maken met buizen of andere obstakels? Gebruik dan een profielmal (ook wel bekend als profielkam). Hierbij kunt u de kam tegen het desbetreffende obstakel leggen en de kam zal de contouren overnemen. Vervolgens kunt u de kam op het laminaat leggen en de contouren er uitzagen of schuren.

Stap 3. Zagen van de planken

Vaak moet er een stuk laminaat worden afgezaagd van de laatste plank van de eerste rij. Gebruik dit stuk om de tweede rij te beginnen. Wanneer u aan het eind weer een stukje moet afzagen, gebruik het afgezaagde stuk dan weer voor een nieuwe rij.

laminaat banen leggen

Leg de laatste plank onder de laatst gelegde plank van de rij. Duw de plank tegen de muur aan en markeer met een potlood waar er afgezaagd moet worden.

Let op: maakt u gebruik van een decoupeerzaag? Leg dan bij het zagen de kant met het motief aan de onderkant en de kale kant naar boven.

Maakt u gebruik van een handzaag? Leg dan de kant met het motief naar boven.

Stap 4. Afwerking

Als laatste stap komt de afwerking. Voor het leggen van de plinten dient u deze eerst af te tekenen op de gewenste lengte. Plinten kunnen makkelijk op maar worden gemaakt door de plinten op maat te knippen met een specialer knipschaar. Ook is het mogelijk om de plinten om maat te zagen met behulp van een verstekbak, een afkortzaag of een elektrische zaag.

Bevestig vervolgens de plinten op het laminaat en zorg ervoor dat de plinten tegen de muur aan liggen.

laminaat

Laminaat laten leggen?

Bij Woninginrichting Wachtmeester kunt u terecht voor de mooiste vloeren van hoge kwaliteit. Maar wist u dat wij naast vloeren verkopen, deze ook professioneel voor u kunnen leggen? Kom eens langs in onze winkel om de mogelijkheden te bespreken of neem contact met ons op.

Meer informatie over onze diensten