Bed in de slaapkamer

Een nieuw bed en matras kopen, waar moet ik rekening mee houden?

Niets is zo belangrijk als een goede nachtrust. Het recept hiervoor bestaat uit een comfortabel bed met een goed matras. Aangezien wij een groot deel van onze tijd doorbrengen in bed, is het zeer belangrijk dat wij weten waar we rekening mee moeten houden bij het kopen van een nieuw bed en matras. Om u hier zo goed mogelijk bij te helpen hebben wij deze blog geschreven. Zo leest u hier onder andere welk formaat bed u dient aan te schaffen en waar een goed matras aan moet voldoen.

Welk type bed?

Bij het kopen van een nieuw bed kijkt u allereerst naar het type bed dat u voor ogen hebt. Dit type bed past bij het verdere interieur van uw slaapkamer en uw persoonlijke stijl. Kiest u voor een mooi design of vindt u het praktische aspect van uw bed belangrijk en kiest u voor een bed met opbergmogelijkheden? Zorg dat het bed een mooi geheel vormt met de rest van de slaapkamer. Ga niet voor een houten bed wanneer de rest van het slaapkamerinterieur super strak is. Omgekeerd geldt natuurlijk precies hetzelfde.

Denk naast het esthetische aspect ook aan de praktische zaken. Ligt u graag met uw benen over het bed, kies dan voor een boxspring of een bedframe met randen die lager liggen dan het matras. Heeft u graag veel ruimte? Kies dan voor een extra groot bed. Houd echter wel rekening met de grootte van uw slaapkamer.

Afmetingen van het bed
Bij het kiezen van een nieuw bed is het belangrijk om twee dingen te onderscheiden: de grootte van het bed en het daadwerkelijke slaapoppervlak. Zorg dat het slaapoppervlak groot genoeg is.

Lengte van het bed
Bij het bepalen van de lengte van het bed houden we meestal de volgende vuistregel aan: eigen lengte plus 20 cm. Dit is de minimale lengte voor uw bed. Hoewel de meeste bedden een lengte hebben van 200 cm, hebben veel mensen alsnog een te klein bed omdat zij groter zijn dan 180 cm. Dit is van negatieve invloed op de kwaliteit van het slapen. Koop daarom een bed van de juiste lengte. Het is tegenwoordig nauwelijks een probleem om een bed in de lengte van 210 cm of 220 cm te krijgen.

Hoogte van het bed
Naast de grootte van het bed is het ook belangrijk om met de hoogte van het bed rekening te houden. Met de hoogte van het bed bedoelen we meestal de bovenkant van het matras. De hoogte van het bed is voornamelijk van invloed op het in- en uitstappen. Het meest ideale is om te kiezen voor een bed dat reikt tot aan uw knieholte.

De standaard bedden hebben een hoogte van 40-50 cm. Daarnaast zijn er ook lagere bedden van 30-40 cm en bedden van 50-60 cm en zelfs nog hoger. Dit zijn echter vaak comfortbedden of bedden voor senioren. Kies het bed dat het meest ideaal is voor uw lengte en situatie. Doorgaans is een hoogte van 45 cm vrij goed.

Beddenbodem
Voor het ultieme ligcomfort is een goede beddenbodem zeer belangrijk. Zonder een goed beddenbodem zal het matras ook niet tot zijn recht komen. Het beddenbodem zorgt namelijk voor één derde van de totale schokabsorptie. Daarnaast hangt ook de verluchting van het matras af van de beddenbodem.

Lattenbodem
Een lattenbodem is een houten of stalen frame, met daarin enkele of dubbele latten van hout of kunststof. Deze worden opgehangen aan vaste punten of verende, kantelbare punten. Vaak zijn lattenbodems voorzien van verschillende comfortpunten voor schouders en heupen.

Spiraal
U kunt ook kiezen voor een beddenbodem in vorm van een spiraal. Dit is een bodem van in elkaar gedraaide spiralen die horizontaal of verticaal in een stalen frame zijn gespannen.

bed in slaapkamer met achtermeubel

Het matras

Een goede nachtrust valt en staat met een goed matras. Dit is tevens een grote investering en daarom is het dus belangrijk om het juiste matras te kiezen. Maar waar moet u zoal op letten? Hieronder bespreken we welke belangrijke criteria er ten grondslag liggen aan een goed matras. Zo gaan we onder andere in op het comfort van het matras, de hardheid, vochtregulatie en de duurzaamheid van het matras.

Comfort
Het matras dient te zorgen voor comfort. Of u nou op uw zij ligt of op uw rug, het matras dient te allen tijde de juiste ondersteuning te geven aan uw schouders, heupen en voeten. Een goed matras zorgt hiervoor! Naarmate het matras langer wordt gebruikt, zal de ondersteunende werking afnemen. De gemiddelde levensduur voor matrassen zijn doorgaans zo’n 10 jaar.

Hardheid
Bij het kiezen van de hardheid van het matras dient u rekening te houden met uw eigen gewicht en dat van uw partner (bij het kiezen van een tweepersoons matras). Lichte mensen kunnen over het algemeen beter kiezen voor een zachter matras. Een té hard matras kan zorgen voor overbelasting van uw achterhoofd, schouderbladen, bekken en hielen. Zwaardere mensen kunnen wel kiezen voor een iets harder matras. Verschillen u en uw partner veel van gewicht, dan doet u er verstandig aan om twee verschillende matrassen aan te schaffen. Er zijn ook tweepersoonsmatrassen die op elke helft een andere ondersteuning bieden.

Vochtregulatie
Het is u vast wel bekend dat mensen veel vocht verliezen gedurende de nacht. Een deel hiervan verdwijnt in uw matras, dat aan de onderkant afgegeven moet kunnen worden aan de lucht. Wanneer uw matras niet goed ventileert zal het matras klam aan gaan voelen en zal het de ideale omgeving worden voor schimmels en bacteriën om zich er te gaan nestelen. Het andere deel van het vocht zal terecht komen in het dekbed. Zorg dus voor een goed ‘bedklimaat’ door zowel een matras als dekbed aan te schaffen met goede ventilerende werking.

Duurzaamheid
Een goed matras is een investering. Maak echter niet de fout door te denken dat de prijs en kwaliteit van het matras altijd hand in hand gaan. Een matras van 1200 euro hoeft niet per definitie beter te zijn dan een matras van 450 euro. Met kwaliteit van het matras denken wij ook aan de duurzaamheid van het matras. Vraag de verkoper altijd naar de duurzaamheid van het matras. Gemiddeld ligt deze op 10 jaar, maar dit kan nog weleens verschillen per matras.

Resumé

Zoals u gemerkt heeft dient u met veel factoren rekening te houden bij het aanschaffen van een nieuw bed en matras. Neem de bovenstaande factoren wel altijd mee in uw keuze en laat de specialisten u verder informeren.